opvulling apw
"Werken met Wajongeren? Doen!"

Operationeel directeur, Constante Roman, van Akarton in Venlo, spreekt uit ervaring als het om het werken met Wajongeren gaat. "Ik heb me altijd hard gemaakt voor de start van sociaal maatschappelijke trajecten. Hoewel het meestal de financiële voordelen zijn die een werkgever over de streep trekt, is er zo veel meer te halen. Bij Akarton doen we dat." "We zijn niet alleen een dozenfabrikant maar leveren toegevoegde waarde. We maken de doos maar bijvoorbeeld ook de buffering die erin zit. Werkzaamheden die eerder onze klanten zelf moesten doen. We werken aan milieuvriendelijke producten en hebben de Green Society opgestart. Het bieden van een werkplek aan mensen met een arbeidsbeperking past in onze bedrijfsstrategie."

Vijftien
"Momenteel werken er in ons bedrijf vijftien mensen met een arbeidsbeperking. Dat zijn Wajongeren en mensen die al lang een bijstandsuitkering krijgen en een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Die kun je niet eenmalig een instructie geven en het dan over laten aan een van je vaste medewerkers. Er is veel begeleiding en ondersteuning nodig."

Jobcoach
"Patrick van Ewijk is de vaste jobcoach van APW Projecten bij Akarton. Hij is elke dag hier en coacht de mensen direct op de werkplek, is er voor vragen, lost problemen op en zorgt voor een planning van de werkzaamheden." Patrick: "Als vaste jobcoach kan ik snel reageren op situaties die ik in de praktijk zie. Dat werkt heel goed en overigens niet alleen voor de Wajongere zelf maar ook voor de collega's. Als jobcoach besteed ik net zo veel tijd aan het ondersteunen en begeleiden van de omgeving waarin een Wajongere werkt. "

'Gouden kracht'
Patrick: "Je moet mensen leren hoeze moeten aansturen en leren hoe te reageren op gedrag. Zoals bij Tomas Windgassen. Tomas is een Wajongere en heeft zijn proefperiode van twee maanden goed doorstaan. Tomas leert snel, is een sociaal dier, verbindt mensen maar heeft moeite om snelheid in zijn werkzaamheden te krijgen. Houd je daar rekening mee dan is het een 'gouden kracht'." Constante: "Die kennis van mensen is belangrijk en ik merk dat APW 'haar' mensen kent. Zij maken een goede analyse van het bedrijf en de werkzaamheden en stellen ons de juiste mensen voor. Daar kunnen we echt op vertrouwen."

Ziel en zaligheid
Constante: "Binnen ons bedrijf vinden allerlei typen werkzaamheden plaats. Van eenvoudig handjeswerk tot het bedienen van ingewikkelde machines. Er zijn werkzaamheden die onze vaste mensen niet graag (meer) doen of waar ze te duur voor zijn. Een Wajongere kan juist prima op die werkzaamheden passen. Geef ze een schakel uit de keten die belangrijk is en ze zien het echt als hun taak en leggen er hun ziel en zaligheid in. Ik kan daarom met stelligheid zeggen: werken met Wajongeren? Doen!"

< Terug naar ervaringen
APW Projecten • Sint Martinusstraat 70 • 5911 CK Venlo • Tel. 077 326 02 82 • E: info@apw-projecten.nl   LinkedIn logo initials