peterschaefer apw
'Voor mij zijn ze helemaal een uitdaging'

"Wat werken is met een beperking, weet ik maar al te goed", vertelt Peter Schaefer. "Op mijn zeventiende werd ik al afgekeurd en kwam ik in de WAO. Ik werkte in de bouw en maakte wel eens een ongelukje mee. Er werd toen onder andere omstandigheden gewerkt dan nu. Een schram hier en een blauwe plek daar of zelfs een flinke stoot hield me niet thuis. Op een dag maakte ik een val van acht meter hoog naar beneden. In mijn polsgewrichten zijn ijzeren pinnen geplaatst. Het werken in de bouw kon ik vergeten."

Manusje
"Ik deed vrijwilligerswerk totdat ik op wat latere leeftijd terecht kon bij de WAA, de sociale werkvoorziening. Via de WAA werd ik extern geplaatst bij een computerbedrijf als een manusje van alles. Mocht het binnen vijf jaar niet lukken dan mocht ik terugkeren naar de WAA. Dat is nooit nodig geweest. Het bedrijf groeide en ik had voldoende werk."

Hooi
"Ook na een faillissement en een overname was er geen vuiltje aan de lucht. In het pand waar we gevestigd waren huisden nog een aantal andere bedrijven. Ook zij maakten van mijn diensten gebruik. Na een tijdje ontstonden klachten en na een medische mallemolen bleek ik een chronische darmaandoening te hebben. Op mijn werk gingen ze daar heel fijn mee om. Maar ik kan geen nee zeggen en nam te veel hooi op mijn vork waardoor de klachten verergerden en ik me ziek moest melden. Een arbeidsdeskundige concludeerde dat ik niet meer in mijn baan terug kon. Wat nu?"

Hulp
"Ik kwam in contact met APW Projecten en daar heb ik alle hulp gekregen die nodig is om weer een zinvolle dagbesteding te vinden die bij mij past. Samen met Rob, mijn jobcoach bij APW, heb ik sollicitatietrainingen gedaan, een sollicitatiebrief en een curriculum vitae opgesteld. Ik ging aan de slag bij een tomatenkweker en hoewel we er van beide kanten iets van wilden maken, kon ik de zwaarte van de werkzaamheden niet aan. Rob is daarop meteen mee gaan schakelen en toen ben ik aan een chauffeursopleiding begonnen. "

Helemaal
"Rob heeft me fantastisch geholpen. De manier waarop we met elkaar omgaan is heel prettig. Hij respecteert mij, ziet mijn mogelijkheden en onmogelijkheden zonder te veroordelen. Er is veel vertrouwen daardoor. Dat is heel fijn. Ik heb moeite met lezen en schrijven. Dat maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. De brieven van het UWV zijn al een uitdaging. Nou voor mij dus helemaal. Rob heeft me met alles geholpen van de aanvraag van een DigiD code tot een aantal sollicitatiegesprekken bij bedrijven."

Hoop
"Ik ben nog niet aan het werk als chauffeur omdat nog niet alles is geregeld met mijn oude werkgever maar zodra dat rond is, hoop ik als chauffeur aan de slag te kunnen. Het werk van Rob zit erop. Maar ik bel hem nog geregeld. Laat ik hem toch effe weten hoe het met me gaat."

< Terug naar ervaringen
APW Projecten • Sint Martinusstraat 70 • 5911 CK Venlo • Tel. 077 326 02 82 • E: info@apw-projecten.nl   LinkedIn logo initials